Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

De FUFITA-methode: ZO word je een succesvolle belegger!

dca etf fufita Apr 26, 2022

Vandaag ga ik het hebben over twee methodes waarmee je een succesvolle belegger kan worden. De eerste methode is geschikt voor mensen die weinig bezig willen zijn met hun beleggingen en niet per se op zoek zijn naar een hoger rendement of financiële onafhankelijkheid. De tweede methode is geschikt voor mensen die daar juist wel naar op zoek zijn.

De ETF + DCA methode

Aan de hand van deze methode kunnen veel mensen in slechts 5 minuten per maand een succesvolle belegger worden. Het eerste deel van deze ETF + DCA methode bestaat uit het kopen van een ETF.

Wat is een ETF?

Een ETF is een exchange-traded fund, oftewel een fonds dat op de beurs wordt verhandeld. Een ETF is eigenlijk een soort mandje met aandelen en/of crypto's dat door andere mensen wordt samengesteld. In plaats van dat je allemaal losse aandelen en crypto's koopt, koop je een mandje waar al veel verschillende aandelen en crypto's inzitten.

Het kopen van een ETF is dus eigenlijk een eenvoudige manier om je geld te spreiden over de markt. Een nadeel is dat je minder keuzevrijheid hebt over welke aandelen je precies bezit en wanneer je koopt en verkoopt.

Wat is dollar-cost averaging?

Het tweede deel van deze methode bestaat uit dollar-cost averaging. Dollar-cost averaging houdt in dat je in plaats van alles in een keer te kopen, meerdere keren koopt. Als jij dus €1000 wil investeren, koop je dus niet meteen €1000 aan ETF's, maar koop jij bijvoorbeeld tien maanden lang voor €100 aan ETF's. Op deze manier betaal jij een gemiddelde prijs voor een ETF.

Kort gezegd houdt de ETF + DCA methode dus in dat jij elke maand of elke week iets toevoegt aan jouw posities. Als jij ervoor kiest om maandelijks te beleggen, hoef je alleen maar een keer per maand in te loggen bij jouw broker, een bepaald bedrag aan jouw favoriete ETF's te kopen en dan ben je al klaar!

De FUFITA-methode

Bij de FUFITA-methode maak je gebruik van fundamentele analyse, financiële analyse en technische analyse. De FUFITA-methode is een soort omgekeerde piramide: je begint bij de fundamentele analyse waarbij je kijkt of een aandeel/crypto überhaupt de moeite waard is om verder te analyseren. Daarna kijk je aan de hand van de financiële analyse of een aandeel/crypto op dit moment duur of goedkoop is. Als laatste kijk je naar de technische analyse, waarbij je gaat bepalen wat het juiste instapmoment is door te kijken naar de grafiek van het aandeel of de crypto.

Fundamentele analyse

De fundamentele analyse is het eerste onderdeel van de FUFITA-methode. Aan de hand van de fundamentele analyse gaan we namelijk bepalen of een bedrijf/crypto de moeite waard is om in te investeren.

Bij het maken van een fundamentele analyse kan je gebruikmaken van heel veel verschillende soorten informatie. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het bedrijf zelf, de sector waarin het bedrijf actief is, het team achter het bedrijf, de CEO van het bedrijf, etc.

Een van de eenvoudigste tools is kijken naar wat er om je heen gebeurt. Kijk naar de veranderingen die er om je heen plaatsvinden en bedenk aan welke veranderingen jij zou willen deelnemen. Vervolgens kun je dan op zoek gaan naar aandelen of crypto's die passen bij deze veranderingen.

Financiële analyse

Aan de hand van de financiële analyse gaan we kijken of een aandeel/crypto duur is of juist goedkoop. Ook bij de financiële analyse kan je gebruikmaken van veel verschillende tools.

Een tool die zowel voor aandelen als voor crypto erg belangrijk is, is de beurswaarde (die in het Engelse de 'market cap' wordt genoemd). De beurswaarde van een aandeel of crypto wordt berekend door het aantal aandelen of coins te vermenigvuldigen met de prijs per aandeel/coin. Een simpel voorbeeld: bedrijf ABC heeft 1000 aandelen van elk € 10,- per stuk. De beurswaarde van het bedrijf ABC is dus 1000 x € 10 = € 10.000.

Door te kijken naar de beurswaarde van een aandeel of crypto kan je bepalen of het realistisch is dat de waarde van een aandeel/coin met een bepaald bedrag of percentage zal stijgen.

Technische analyse

Na de financiële analyse gaan we nu verder met de technische analyse. Met de technische analyse ga je de grafieken bestuderen van aandelen en crypto's om te bepalen wanneer je kunt kopen en verkopen.

Het voordeel van de technische analyse is dat je objectieve beslissingen kunt maken, omdat je je baseert op grafieken in plaats van emoties. Naar mijn mening kun je hierdoor ook betere beslissingen maken.

Een van de tools die je kan gebruiken voor de technische analyse is de 'RSI'. RSI staat voor relative strength index en is een indicator die je kan gebruiken om te zien hoe krachtig een trend is.

Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat als de RSI erg hoog staat, de trend krachtig is. Op dat moment is het waarschijnlijk dat de trend daarna minder krachtig wordt en is het meestal dus goed om nog even te wachten met het kopen van een aandeel of crypto óf om juist te gaan verkopen. Als de RSI laag staat is het mogelijk dus een goed moment om juist te gaan kopen.

Zo leer je alles over de FUFITA-methode

Ik heb de afgelopen jaren heel veel tools verzameld als het gaat over fundamentele, financiële en technische analyse. Van deze tools heb ik een gereedschapskist gebouwd die ik aanbied aan mensen zoals jij. Op deze manier ben jij niet langer afhankelijk van wat andere mensen zeggen, maar kan jij juist je eigen beslissingen maken als het gaat over beleggen. Met het programma 'Slim beleggen' kan jij in jezelf investeren en heel veel tijd en geld besparen, doordat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken en niet dezelfde fouten hoeft te maken als ik.

Ik ben compleet overtuigd over de waarde van het programma. Daarom heb ik ook een 30-dagentevredenheidsgarantie toegevoegd. Als jij het programma aanschaft en binnen 30 dagen niet tevreden bent, kun jij je geld terugvragen. No questions asked.

Als je geïnteresseerd bent in mijn programma, kun je op deze link klikken voor een volledige walkthrough en testimonials van Slimme beleggers.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.