Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

Beginnen met beleggen bij DEGIRO: zo koop je aandelen en ETF's!

In deze post leg ik je stap voor stap uit hoe je kunt beginnen als belegger bij DEGIRO. Ik vertel je hoe je een account opent, welke account vorm het beste bij jou past, hoe je geld overmaakt naar jouw DEGIRO rekening, hoe je aandelen en ETF's kunt kopen & welke order vormen er zijn en hoe je ze gebruikt.

In videovorm

Wil je de uitleg hieronder bekijken in videovorm? Op mijn YouTube-kanaal heb een 5 korte video's gepost om jou zo goed mogelijk te helpen. Je vindt de volledige afspeellijst hier. Zo kun je over mijn schouder meekijken hoe je een account opent bij DEGIRO, geld stort en aandelen & ETF's koopt!

Rekening openen bij DEGIRO

Het openen van een account/rekening bij DEGIRO is gelukkig erg eenvoudig. Om te beginnen kun je klikken op deze link om naar DEGIRO te gaan.
Daarna klik je op de website van DEGIRO op de knop 'open een rekening'.

Vervolgens moet je een aantal gegevens invoeren zoals in welk land je woont. Dan maak je een gebruikersnaam en wachtwoord aan. Hierna moet je nog een aantal persoonlijke gegevens invoeren. Dit moet omdat DEGIRO moet voldoen aan bepaalde wetgeving waarbij zij moeten weten wie hun klanten zijn en waar ze wonen. Vervolgens moet DEGIRO jouw identiteit verifiëren.

Als je al deze stappen voor het openen van een DEGIRO rekening hebt doorlopen, wordt er bij DEGIRO een aanvraag ingediend voor een geldrekening. Het kan enkele dagen duren voordat deze rekening daadwerkelijk klaar is.

Basic account, active account of trader account?

Active & trader account vs basic account

Met een DEGIRO active en met een trader account kun je meer dingen doen dan met een basic account. Je kunt bijvoorbeeld handelen in opties en futures, short gaan én gebruik maken van margin trading. Kort gezegd kun je dus met een DEGIRO active of trader account meer risico nemen dan met een basic account. Hiermee zijn de active en trader accounts eigenlijk voor meer ervaren beleggers en is een basic account voor beginnende beleggers.

Active vs trader account

Het verschil tussen een DEGIRO active en een DEGIRO trader account zit in margin trading. Met een active account kun je margin traden tot maximaal 50% van de waarde van de portefeuille. Met een trader account kun je margin traden tot maximaal 100% van de waarde van de portefeuille.

Welk account kiezen?

Als jij een beginnende belegger bent die in principe alleen wil investeren in aandelen en ETF's, dan zou je kunnen starten met een DEGIRO basic account. Ben je een meer gevorderde belegger en wil je gaan investeren in opties en/of futures én margin trading gebruiken? Dan kun je voor een DEGIRO active of trader account kiezen.

Om een active of trader account te openen moet je wel een aantal toetsen maken om aan DEGIRO aan te tonen dat jij voldoende kennis hebt om gebruik te maken van de extra mogelijkheden die deze twee accountvormen bieden. Daarnaast moet je nog aanvullende voorwaarden ondertekenen.

Geld storten bij DEGIRO

Je kunt op twee manieren geld storten op jouw DEGIRO rekening. Bij DEGIRO kun je geld storten via iDeal óf je kunt het geld handmatig overboeken. Bij het aanmaken van een DEGIRO account heb je als het goed is een bankrekening aan jouw account gekoppeld. Via deze gekoppelde rekening kun je nu geld gaan overboeken naar DEGIRO.

Houd er rekening mee dat je geen geld van een zakelijke rekening kan overboeken naar DEGIRO. Ook kan je geen vreemde valuta overmaken naar DEGIRO. Als je gebruikmaakt van handmatig overboeken, moet je er rekening mee houden dat het twee dagen kan duren voordat jouw geld daadwerkelijk op jouw DEGIRO rekening staat.

ETF's en aandelen kopen bij DEGIRO

Als je al weet welke aandelen of ETF's je wil kopen, hoef je deze alleen maar te zoeken in de zoekbalk van DEGIRO. Als je niet zeker weet welk ticker symbool hoort bij het aandeel of de ETF die jij wil hebben, kan je dit opzoeken op Google. Daarna klik je eenvoudig het aandeel of de ETF met het juist ticker symbool aan, kies je hoeveel aandelen je wil kopen en klik je op de knop 'plaats order'.

Als je nog niet weet welke ETF je wil kopen, dan kun je gebruikmaken van deze link. Via deze link kom je namelijk op de pagina met de kernselectie van DEGIRO. De ETF's die op deze kernselectielijst staan, kun je commissievrij kopen. Als je deze lijst te overweldigend vindt, kun je er altijd voor kiezen om een S&P 500 ETF te kopen. Deze ETF volgt de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten.

Market order, limit order, stoploss order & stoplimit order

Op DEGIRO kun je aandelen en ETF's kopen en verkopen aan de hand van vier verschillende orders; met een market order, een limit order, een stoploss order én een stoplimit order.

Bij alle vier de orders kun je ook nog kiezen voor een dagorder of een doorlopende order. Zoals de naam misschien doet vermoeden is een dagorder één dag geldig. Zodra de dag voorbij is wordt jouw order uit het systeem gehaald en bestaat hij dus eigenlijk niet meer. Een doorlopende order betekent dat jouw order doorlopend actief blijft. Een doorlopende order verdwijnt pas als de order is uitgevoerd óf als jij de order verwijdert.

Market order

Bij een market order koop of verkoop jij een aandeel voor de marktprijs op dat moment. Als de marktprijs van een aandeel op het moment van kopen of verkopen €620 is en jij koopt of verkoopt dat aandeel met een market order, dan koop of verkoop jij dat aandeel dus voor €620.

Limit order

Met een limit order heb jij meer controle over de prijs die je betaalt of ontvangt voor een aandeel. Je kunt namelijk invoeren dat je een aandeel pas wilt kopen/verkopen als de prijs op een bepaald niveau komt. Als een aandeel nu €620 waard is en jij wil het aandeel alleen kopen als de prijs van het aandeel op €600 staat, dan gebruik je een limit order met als limit €600. Als het aandeel daalt tot dat bedrag, wordt je order uitgevoerd. Zolang de prijs van het aandeel boven de €600 blijft, wordt jouw order dus niet uitgevoerd. Bij het verkopen van een aandeel kan je de limiet op bijvoorbeeld €650 zetten. Op die manier wordt jouw aandeel pas verkocht als de prijs van het aandeel €650 is. Het verschil tussen een limit order en een market order is dus dat je met een limit order zelf kan bepalen voor welke prijs je een aandeel koopt of verkoopt.

Stoploss order

Bij een stoploss order kan je aangeven wanneer je je aandeel wilt verkopen. Als je een aandeel hebt gekocht voor €620 en denkt dat als de prijs onder de €600 komt, de prijs nog verder zal dalen, dan kun je een stoploss order van €600 plaatsen. Jouw aandeel wordt dan verkocht als de prijs van het aandeel €600 bereikt. Op deze manier kan je je risico wat beperken.

Stoplimit order

Een stoplimit order lijkt veel op een stoploss order, maar met een stoplimit order kan jij je risico nog verder beperken. Bij een stoploss order kan het namelijk zo zijn dat het DEGIRO niet lukt om jouw aandeel voor €600 te verkopen, omdat er niemand is die het aandeel voor die prijs wil kopen. Als er dan wel iemand is die het aandeel voor €580 wil kopen, kan het zo zijn dat jouw aandeel voor €580 wordt verkocht in plaats van €600. Dit kan je voorkomen met een stoplimit order. Met een stoplimit order kan je namelijk aangeven wat de minimale prijs is die jij voor jouw aandeel wil hebben. Jouw aandeel wordt niet verkocht onder die prijs. Als je jouw aandeel wilt verkopen voor een prijs tussen €600 en €595, maar niet lager, dan kun je €600 invoeren als stopprijs en €595 als limietprijs.

Zo, nu weet je precies hoe je kan gaan beleggen bij DEGIRO!

Gratis online masterclass

Vraag je jezelf af hoe je de beste aandelen en crypto's kunt selecteren? En op welk moment je moet kopen en verkopen? In deze gratis masterclass van een uurtje leer ik je mijn FUFITA-methode en de 3 meest krachtige tools die ik zelf dagelijks gebruik. Veel plezier!

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.