Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

Mijn top 3 tips voor beginnende beleggers en traders

beginners beleggen tips Mar 24, 2022

Beginnen met beleggen of traden kan heel overweldigend zijn. Er is zoveel informatie, dat ik me voor kan stellen dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom wil ik je vandaag mijn drie belangrijkste tips geven over investeren in aandelen en crypto voor beginners.

Eerst onderzoeken , dan instappen

Heel veel mensen stappen in de aandelen- of crypto markt zonder er over na te denken en zonder onderzoek te doen. Onderzoek doen naar aandelen en crypto valuta is erg belangrijk en dit kan gedaan worden op heel veel verschillende manieren.

Het is ook belangrijk om een plan op te stellen en je daaraan te houden. Stel bijvoorbeeld van te voren vast dat je 2/3 van je portfolio gaat gebruiken om te beleggen voor op de lange termijn en het andere deel gebruikt om te gaan swing traden.

Bedenk dus van te voren wat je eigenlijk wil gaan doen. Wil je maandelijks een bedrag investeren en verder niet hoeven omkijken naar je investeringen? Wil je een actieve daytrader of swing trader worden? Wat wil je precies? Denk hierbij ook realistisch na over hoeveel tijd je hebt om je te verdiepen in investeren. Gaan day traden terwijl je maar een halfuur per dag hebt is bijvoorbeeld niet handig.

Risico management

Het is belangrijk om niet alleen een plan te maken, maar ook na te denken over hoeveel risico je kan en wil lopen. We moeten er altijd rekening mee houden dat onze investeringen al hun waarde verliezen. Door van te voren na te denken over hoeveel geld we kunnen missen, kunnen we onszelf heel veel stress besparen. Beleg dus ook niet meer geld dan je kan missen.

Een ander belangrijk punt met betrekking tot risico management is spreiding. Door jouw beleggingsportfolio goed te spreiden, verklein je de kans dat je hele portfolio zijn waarde verliest. Een goede spreiding zorgt ervoor dat als een onderdeel van je portfolio daalt, er genoeg andere onderdelen zijn die deze klap op kunnen vangen.

Doe je eigen onderzoek

Het is belangrijk om te weten wáár je precies instapt. Volg niet zomaar het advies van een ander op. Leer hoe je je eigen onderzoek kan doen en doe dit dan ook.

Ik doe zelf onderzoek aan de hand van de FUFITA-methode. Dit staat voor fundamentele-, financiële- en technische analyse.

Wil je meer leren over beleggen en traden? Check dan deze cursussen!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.