Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

CBDC’s: een gevaar voor onze financiële vrijheid?

cbdc crypto Apr 26, 2022

Ik had in maart van dit jaar een interview met Harm van Wijk. Harm van Wijk is een succesvolle Nederlandse belegger. In het interview hadden we het onder andere over CBDC’s. Nog maar relatief weinig mensen weten wat CBDC's zijn, daarom ga ik nu een korte uitleg over de betekenis van CBDC's geven.

Wat zijn CBDC’s?

CBDC staat voor Central Bank Digital Currency. Een CBDC is dus een digitale munt/valuta van een centrale bank. Er zijn een aantal centrale banken in de wereld die op dit moment bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen munt.

Een CBDC is dus een digitale versie van de betaalmiddelen die we nu kennen. Zo zou er bijvoorbeeld een digitale euro of dollar kunnen komen.

CBDC’s vs cryptocurrencies

Een van de grootste verschillen tussen een CBDC en crypto’s heeft betrekking op het beheer/(de)centralisatie.

CBDC’s vs Bitcoin

Om Bitcoin als voorbeeld te nemen; niemand is de baas van Bitcoin. In principe kan niemand verandering brengen in het aantal Bitcoin dat wordt uitgegeven. Bij CBDC’s is dit anders, de centrale bank heeft hier namelijk de macht om telkens meer euro's of dollars bij te drukken, net zoals in de afgelopen jaren is gedaan.

Cryptocurrencies zijn ontstaan als een soort afzetting van het traditionele fiatgeldstelsel. Het belangrijkste punt van crypto’s is dan ook dat het gedecentraliseerd is. Bij CBDC’s is dit dus niet het geval. 

Zijn CBDC's een gevaar voor onze financiële vrijheid?

Een van de zorgen van Harm van Wijk met betrekking tot CBDC’s is dan ook dat CBDC’s gebruikt zouden kunnen worden om jouw vrijheid in te perken. Doordat CBDC's gecentraliseerd zijn en dus in handen zijn van één partij, kan die partij ook bedenken wat de functies van CBDC's gaan zijn. Het kan 'programmeerbaar' geld worden, wat inhoudt dat de centrale bank kan bepalen wat jij met je geld mag doen. Zo zou je in theorie kunnen instellen dat je een bepaalde percentage van je geld alleen mag gebruiken voor boodschappen. Of dat je na 20.00 geen drank meer mag kopen. Of dat de centrale bank precies kan inzien hoeveel rendement jij hebt behaald met je aandelen en crypto, zodat ze daar belasting over kunnen heffen.

Het is op dit moment nog lastig om met zekerheid te zeggen wat CBDC's voor onze financiën en financiële vrijheid gaan betekenen. Het feit dat een bank de mogelijkheid heeft om invloed uit te oefenen op de wallets van mensen wil natuurlijk niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk zou gebeuren.

Al met al is het dus interessant om te gaan bekijken welke ontwikkelingen er plaats gaan vinden op het gebied van CBDC's.

Interesse in het hele interview met Harm van Wijk? Klik dan op deze link.
Alleen de video over dit onderwerp bekijken? Gebruik dan deze link.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.