Calculator Technical analysis Store Blog Nederlands Login

Drie manieren om een succesvolle belegger te worden

nederlands Sep 25, 2021

In grote lijnen denk ik dat je drie verschillende beleggingsmogelijkheden hebt als je in aandelen en crypto wilt beleggen: beleggingsfondsen, ETF + DCA en wat ik zelf de FUFITA-methode noem.

Beleggingsfondsen zijn handig als je alles uit handen wilt geven. Je geeft je geld aan een groepje mensen, zij beleggen het voor je, ze vragen er kosten voor en jij krijgt het resterende rendement. Robeco en Peaks zijn hier voorbeelden van. Vaak heb je meerdere fondsen waaruit je kunt kiezen. De fondsen variëren van defensief (‘minder risico’, meestal een wat lager rendement) tot offensief (‘meer risico’, meestal een wat hoger rendement). De beleggingsfondsen bepalen zelf wat voor aandelen, ETF’s of obligaties er in hun fondsen komen.

Dit is een redelijke manier om te beleggen als je alles uit handen wilt geven. Maar er zitten ook nadelen aan vast. Door de kosten die je moet betalen, wordt je jaarlijks rendement lager. En je hebt dus vrijwel geen keuzevrijheid. Het kan zijn dat je hierdoor belegt in aandelen waar je juist helemaal niet in wilt beleggen. Misschien wil je helemaal geen oliebedrijven of Chinese bedrijven. Dat heb je dus niet zelf in de hand. En daarbovenop komt nog dat je een relatief laag rendement behaalt, onder andere door die kosten waar we het net over hadden.

De tweede methode is ETF + DCA. Een ETF is een ‘exchange-traded fund’; een fonds dat op een beurs wordt verhandeld. ETF’s zijn een soort van mandjes met aandelen die door andere mensen zijn samengesteld. Je hebt overal ETF’s van: de grootste bedrijven van de VS, duurzame energie, gaming, blockchain, technologie en ga zo maar door. Hier heb je dus meer keuzevrijheid dan bij een beleggingsfonds. Maar je kunt alleen de ETF’s uitkiezen; je kunt niet bepalen welke aandelen er in de ETF komen. Soms kan het daardoor voorkomen dat je nog steeds belegt in bedrijven die je niet zo leuk vindt.

DCA staat voor ‘dollar-cost averaging’. Dit betekent dat je bijvoorbeeld elke week of elke maand een bepaald bedrag toevoegt aan je beleggingen. Op deze manier betaal je op de lange termijn een ‘gemiddelde’ prijs voor je beleggingen. Zo hoef je dus niet zelf te bepalen wanneer het een goed moment is om in te stappen: je stapt gewoon elke week of maand in.

ETF + DCA is een hele krachtige manier van beleggen als je maar heel weinig tijd hebt. In principe kost deze manier van beleggen je maar 15 minuten per maand: je logt elke week/maand in op je beleggingsplatform, je koopt een of meerdere ETF’s en klaar. Je hebt alleen dus nog steeds niet heel veel keuzevrijheid. Je kunt wel zelf de ETF’s kiezen, maar niet de inhoud ervan. En daarnaast behaal je met ETF’s een relatief laag rendement, maar is het rendement vaak wel hoger dan bij beleggingsfondsen.

De laatste methode is de methode die ik zelf gebruik: de FUFITA-methode. FUFITA staat voor fundamentele, financiële en technische analyse. Door deze analyses te combineren, krijg je een heel goed beeld van het bedrijf dat achter het aandeel zit. Daarnaast kun je beter voorspellen wanneer een aandeel ‘duur’ of juist ‘goedkoop’ is en kun je bepalen wanneer het een goed moment is om te kopen, te wachten of te verkopen.

De FUFITA-methode heeft enorme voordelen. Je hebt volledige keuzevrijheid doordat je zelf kunt bepalen welke aandelen en crypto’s je precies wilt hebben. Ook kun je zelf bepalen wanneer je ze koopt of juist verkoopt. Op deze manier kun je (met de juiste kennis) een hoger rendement behalen. Sinds ik met deze methode bezig ben, zijn mijn rendementen telkens hoger geweest dan de rendementen van beleggingsfondsen en ETF’s.

Het fijne aan de FUFITA-methode is dat er ontelbare strategieën zijn. Letterlijk iedereen kan zijn of haar eigen strategie hebben. Je kunt ervoor kiezen om er een uurtje per week mee bezig te zijn, maar je kunt er ook 10 uur per week in stoppen. Dit hangt af van je persoonlijke situatie en je eigen voorkeuren. Het kan natuurlijk zijn dat je een drukke baan hebt en gewoon weinig tijd over houdt. Maar het kan ook zijn dat je juist veel vrije tijd hebt die je hieraan kunt besteden. In beide situaties kan de FUFITA-methode een uitkomst zijn. Binnen 30 minuten kun je een volledige analyse doen van een nieuw aandeel of een nieuwe crypto.

Welke manier van beleggen past het beste bij jou? Beleggen in beleggingsfondsen, ETF’s of losse aandelen en crypto’s aan de hand van de FUFITA-methode?

Hieronder vind je nog een rekenvoorbeeld van de drie strategieën met de behaalde rendementen van 1 januari 2021 tot en met 31 juli 2021. Zoals je kunt zien is het verschil erg groot na 30 jaar beleggen! Op https://www.nesami.com/calculator kun je een beetje spelen met de verschillende rendementen in jouw persoonlijke situatie.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.