Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

Peter Meijburg over de basis van handelen in opties

interview opties Mar 11, 2022

Deze week sprak ik met Peter Meijburg van slimmermetopties.nl over alles wat met opties te maken heeft. Peter is een van de grootste opties experts in Nederland en hij legt opties vandaag uit op een manier dat zelfs een vijftien jarige het kan begrijpen.

Wat zijn opties? (simpel uitgelegd)

Als je een optie neemt om iets te kopen, krijg je het recht om gedurende een bepaalde periode iets te kopen voor een vooraf afgesproken prijs. Degene die de optie koopt betaald vooraf een bepaald bedrag om dat recht te kopen. Dit vooraf betaalde bedrag is altijd voor de verkoper van de optie, ongeacht of de koper gebruik maakt van zijn/haar recht om het product te kopen.

De koper van een optie koopt het recht om iets binnen een bepaalde tijd te kopen. Als de koper van de optie besluit de optie uit te voeren, heeft hij/zij dus zowel een bedrag betaald om de optie te kopen als een bedrag om de optie uit te voeren. De verkoper van een optie gaat de verplichting aan om tijdens deze bepaalde periode het product aan niemand anders te verkopen.

Voorbeeld:

Iemand betaald €1000 voor de optie om binnen 30 dagen jouw schilderij voor €150.000 te kopen. Die €1000 is voor de verkoper van de optie ongeacht of de koper het schilderij binnen de 30 dagen voor €150.000 koopt. Binnen die 30 dagen mag de verkoper van de optie het schilderij dus ook niet aan iemand anders verkopen.

Belangrijk om te weten is dat het afgesloten optie contract ook doorverkocht mag worden.

Een ander belangrijk punt bij opties is dat opties worden afgesloten per 100. Stel dat één aandeel €8,60 kost, dan betaal je dus €860 voor de optie.

Samengevat:

In een optiecontract staat afgesproken dat jij een product (bv aandelen) mag kopen voor een afgesproken prijs gedurende een afgesproken periode.

Benieuwd naar alles wat met handelen in opties te maken heeft? Kijk dan dit interview.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.