Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

Is sparen veiliger dan beleggen? De verstopte effecten van inflatie

Sparen is het veiligste wat je kan doen

Volgens koningin Máxima en minister van financiën Sigrid Kaag is sparen het beste wat je kan doen. Volgens hen is sparen namelijk het veiligst. Niet je geld investeren in dingen zoals crypto, maar gewoon sparen. De spaarrente is momenteel slechts 0%, maar als je spaart weet je in ieder geval zeker dat je je geld niet kwijt raakt.

Of toch niet? Een heel belangrijk punt dat wordt vergeten als het gaat over sparen is inflatie. Inflatie zorgt er namelijk voor dat jouw spaargeld wél minder waard wordt.

Wil je een uitgebreidere uitleg over dit onderwerp? Kijk dan deze video van mij.

Inflatie simpel uitgelegd

Wat is inflatie precies?  

Kort gezegd zorgt inflatie ervoor dat alles duurder wordt. Eten wordt duurder, brandstof wordt duurder, huizenprijzen en huurprijzen gaan omhoog; de prijzen van goederen en diensten stijgen. Inflatie is dus eigenlijk een proces waardoor de waarde van een munt/valuta daalt.

Waarom is inflatie belangrijk voor jou?

Inflatie is belangrijk, omdat het de waarde van jouw geld vermindert. Met andere woorden; jouw koopkracht neemt af. Doordat producten en diensten duurder worden kan jij met jouw geld minder kopen. De inflatie is gemiddeld genomen zo'n 2% per jaar. De relatieve waarde van jouw spaargeld daalt dus met ongeveer 2% op jaarlijkse basis.

De huidige inflatie is zelfs veel hoger dan 2%; in maart 2022 was de inflatie 11,9%! 

Hoe ontstaat inflatie?

Inflatie stijgt onder andere door het bijdrukken van geld; iets wat de afgelopen jaren veel is gebeurd. Daarnaast zijn door de oorlog in Oekraïne de prijzen van olie en gas enorm gestegen. Ook zijn de prijzen in de horeca gestegen, omdat ze de gemiste omzet van de afgelopen twee jaar moeten inhalen.

Wil je een uitgebreidere uitleg over dit onderwerp? Kijk dan deze video van mij.

Is inflatie altijd slecht?

Een inflatie van ongeveer 2% per jaar is niet slecht; het is volgens velen zelfs nodig. Als mensen weten dat producten in de toekomst duurder zullen worden, zullen ze hun aankopen niet uitstellen. Hierdoor blijft de economie draaien. Inflatie is dus een belangrijk onderdeel van de economie. Wanneer de inflatie veel groter wordt dan 2% per jaar, wordt het een ander verhaal.

Inflatie tegengaan

Een manier om inflatie tegen te gaan is door te gaan beleggen. In het volgende deel van deze post zal ik hier verder op in gaan.

Financiële buffer opbouwen

Ondanks mijn vorige opmerkingen over sparen, is het wel belangrijk om wat spaargeld te hebben. Vóórdat je gaat beginnen met investeren is het namelijk belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Je bouwt een financiële buffer op om onverwachte rekeningen te betalen óf als noodvoorraad als je opeens geen inkomen meer hebt. Door een financiële buffer op te bouwen, verklein je de kans dat je in plotselinge geldnood komt.

Hoe groot moet een financiële buffer zijn?

Een financiële buffer heeft vaak de grootte van 3-6x jouw maandelijkse uitgaven. Je kunt met jouw financiële buffer dus drie tot zes maanden alle rekeningen betalen zonder geldstress.

Het oprichten van een financiële buffer doe je door al jouw maandelijkse kosten bij elkaar op te tellen en dit bedrag te vermenigvuldigen met een bepaald aantal maanden. De grootte van jouw financiële buffer hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en jouw financiële situatie. Iemand die al tien jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en niet van plan is ontslag te nemen heeft waarschijnlijk minder behoefte aan een grote financiële buffer dan een freelancer die soms maanden geen werk heeft.

Wil je een uitgebreidere uitleg over dit onderwerp? Kijk dan deze video van mij.

Beginnen met beleggen

Beleggen kun je gebruiken om inflatie (daling van jouw koopkracht) te bestrijden. Iemand die alleen maar geld spaart, verliest uiteindelijk (relatief gezien) geld door inflatie. Iemand die belegt, kan de waarde van zijn/haar geld juist verhogen. Het gemiddelde rendement op de aandelenmarkt per jaar is 7% (op basis van rendementen in het verleden). Bij een inflatie van ongeveer 2% blijft er dus genoeg rendement over.

Is beleggen niet gevaarlijk?

Mensen zijn vaak bang dat beleggen ervoor zal zorgen dat zij hun geld verliezen. Natuurlijk is het mogelijk dat jouw beleggingen, zoals aandelen of crypto's, op korte termijn minder waard worden. Op lange termijn zie je echter vaak positieve uitkomsten. Je kunt beleggen dus gebruiken om inflatie tegen te gaan.

Wil je graag meer informatie over beleggen? Bekijk dan deze cursussen beleggen.

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.